> giethoorn > ons gebouw

Ons gebouw

Vermaning GiethoornDe Vermaenige - zoals deze in het Gieters dialect wordt genoemd - is in 1871 gebouwd. De kerk is gebouwd in de zogenaamde sobere late "Waterstaatstijl". Het gebouw is onder pannen gedekt schilddak tegen door klokketorentje met ingesnoerde naaldspits benadrukte voorgevel; gietijzeren goot op klossen; rondboogvensters met eenvoudige tracering. Boven en aan de rechterkant van de hoofdingang steen met opschrift "Een is u meester, namelijk Christus en gij zijt allen broeders" (Mattheus 23 vs. 8b). Het vlak overdekte interieur bezit nog enig meubilair van belang: (Kerkeraads) banken, eikenhouten preekstoel in neo-gotische trant met semi-Lodewijk XV balusters en het orgel uit 1911 op balkon. Aan de achterzijde aangebouwd, eveneens in sobere vormen, kerkeraads- en leerkamer, met zesruitsschuifvensters onder pannengedekt schilddak.

De kerk geeft met haar blik op de dorpsgracht een bijzonder karakter aan de kerk.

 

 

Parochie van de Doopsgezinde kerkNaast de kerk staat de pastorie. Deze is gebouwd in 1911. Het gave huis, met art nouveau elementen in het deels nog oorspronkelijke interieur, is naast de Vermaning een belangrijk beeldbepalend onderdeel van de voornamelijk traditioneel agrarische bebouwing van Giethoorn. 

Beide gebouwen zijn uiteraard rijksmonumenten.

 

 

 

 

 

Het orgel

In de Vermaning staat een luchtorgel, welke in 1911 is gebouwd door de bekende orgelbouwer en organist Jan Proper uit Kampen. Het orgel had één klavier met een pneumatische traktuur. In de jaren 50 van de vorige eeuw was het orgel echter totaal versleten en bleef daarom vanaf die tijd onbespeeld.

In 1988 bouwde Hans Kriek een ander binnenwerk in de Proper-kast. Tevens werd het voorzien van twee klavieren. Aangezien het elektrische gedeelte voor de frontpijpen niet goed functioneerde, is dit systeem begin 2006 wederom door Hans Kriek en Klaas Jan Otter (lid van onze gemeente) vervangen door een ander systeem. Ook werd er een complete herintonatie uitgevoerd.

Op 15 juli 2006 werd het orgel opnieuw in gebruik genomen. 

Voor de dispositie van dit orgel en de technische achtergronden verwijzen wij u graag naar Orgelnieuws.nl.

 

 

 
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Giethoorn   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Steenwijk
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2023 Doopsgezind.nl